• Post author:
  • Post category:Blog


DOCS FOR ACTION 2016
ARRANQUEM DIVENDRES 27 DE MAIG A LES 20 H AL TEATRE PRINCIPAL!

Aquest divendres 27 de maig a les 20 h al Teatre Principal: 1r documental del Docs for Action 2016 [DFA2016]: Seeds of time (Sandy MacLeod, 2013, EUA, VOSE, 71’)

El canvi climàtic amenaça la biodiversitat i la sobirania alimentària. Com podem salvar les llavors: l’únic recurs sense el que no podem viure?
http://www.seedsoftimemovie.com/

I després, espai col·lectiu de debat amb la participació de Xènia Torras, d’Esporus ­ Centre de conservació de la biodiversitat. http://www.esporus.org/

La Vinagreta i CineClub Sala1 organitzen DOCS FOR ACTION 2016 (DFA2016), un ventall de propostes per denunciar i debatre sobre els impactes de l’actual model de consum així com visibilitzar i inspirar alternatives respectuoses amb el medi ambient i les persones per un futur més just i sostenible.
El programa consta d’un cicle de quatre de documentals, un Mercat de la Terra i un Dinar de Profit i tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú entre el 27 de maig i el 19 de juny.
La proposta DFA2016 dóna continuïtat a anteriors cicles de documentals organitzats per La Vinagreta a l’Ateneu Vilanoví. Enguany, però, com a novetat, les projeccions tindran lloc al Teatre Principal gràcies a la col·laboració de Cineclub Sala1 i es complementaran amb altres propostes.

Després de la projecció dels documentals s’obrirà un espai col·lectiu de debat amb tots els assistents. Amb la col·laboració d’entitats compromeses amb les temàtiques plantejades als documentals, compartirem dubtes i inquietuds sobre la temàtica en qüestió així com visibilitzarem alternatives i iniciatives que s’estan desenvolupant o es podrien desenvolupar a nivell local.

Un ventall de propostes amb 3 objectius:

[D]enunciar el model actual de consum




[F]omentar alternatives transformadores





[A]ctuar per un futur més just i sostenible

Les següents accions son:

Divendres 3 de juny. The True Cost (Andrew Morgan, 2015, EUA, VOSE, 92’)
Qui paga realment el preu de la nostra roba? Aquesta és una història sobre la roba que ens posem, les persones que la fabriquen i l’ombra allargada de la indústria tèxtil: explotació laboral i impacte mediambiental. Col·loqui amb Alba Trepat, activista de la campanya Roba Neta a Catalunya (SETEM)
Divendres 10 de juny. More than honey (Markus Imhoof, 2012, Suïssa, VOSE, 95’)
Una mirada en profunditat a les colònies d’abelles de mel a Califòrnia, Suïssa, Xina i Austràlia i al drama de la seva progressiva desaparició. Col·loqui amb Imma Rosinés, apicultora per tradició familiar que juntament amb en Xavier Llobet Guix, apicultor i President de l’Associació Catalana d’Apicultors, comercialitzen la Mel Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos)
Divendres 17 de juny. Just eat it (Grant Baldwin, 2014, EUA, VOSE, 75’)
Aquesta és una història en primera persona: la Jen i en Grant es submergeixen en la cadena de malbaratament alimentari, des del camp a la seva nevera i en descobreixen el seu impacte econòmic i mediambiental. Col·loqui amb Paco Muñoz, investigador de la UAB i membre de la PAA ­- Plataforma Aprofitem els Aliments
L’entrada té un preu de 5 €.
Cloenda oberta a tota la ciutadania:
Dissabte 18 al matí, de 10 h a 15 h, omplirem la Plaça de la Vila amb un Mercat de la Terra*. Comptarem amb diversos productors de Slow Food del Garraf i Penedès que oferiran els seus aliments locals de qualitat i de temporada, obtinguts amb processos tradicionals respectuosos amb la terra, i que tenen un preu just, tant per qui els compra com per qui els produeix. A més, alguns d’ells ens oferiran tallers per conèixer els secrets i el valors dels seus productes.
Finalment, diumenge 19, de 10h a 16h, a la Plaça de les Neus, celebrarem un Dinar de Profit, gratuït i participatiu amb aliments “recuperats”, que altrament acabarien llençats a les escombraries, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari, és a dir, tot el menjar que perdem o llencem al llarg de tota la cadena alimentària.
Durant la preparació col·lectiva del dinar, hi haurà un taller de cuina d’aprofitament a càrrec de La Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), associació formada per persones i entitats que treballen en xarxa, apropant tots els agents implicats en la cadena dels aliments (productors, empreses, entitats, consumidors…) per trobar solucions comunes al problema del malbaratament d’aliments.
També hi haurà espais d’informació i música per amenitzar l’acte. Es convida a portar la carmanyola per si hi ha excedent de racions.
El Dinar de Profit comptarà amb la col·laboració del Mercat del Centre i el Mercat de Mar de Vilanova i la Geltrú.
Més informació:
Twitter: @DocsForAction
#DFAction2016
Entitats organitzadores: La Vinagreta  i  Cineclub Sala 1
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Vilanova
Teatre Principal
Mercat del Centre i Merca de Mar de Vilanova i la Geltrú
Associació de Comerciants i Concessionaris del Mercat del Centre
APMA, Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf
Associació Esportiva Llaguts
La Teca, cooperativa de consum de Sant Pere de Ribes
*El Mercat de la Terra forma part d’una xarxa internacional de mercats pagesos. Sota el paraigües d’Slow Food, els productes que s’hi comercialitzen segueixen un protocol de producció que respon als conceptes de BO, NET I JUST. Slow Food és una associació d’àmbit internacional que promou una “nova gastronomia ” entesa com a expressió de la identitat i la cultura. Defensa el plaer vinculat a l’aliment, reflexiona sobre l’educació del gust i el dret al gaudi amb un nou sentit de responsabilitat, tenint en compte l’equilibri amb l’ecosistema, la defensa de la biodiversitat i el compromís ètic amb els productors. Es va crear a Itàlia el 1986 per evitar l’erosió i estandardització de les gastronomies locals i combatre la falta d’interès general per l’aliment, els seus aspectes nutritius, orígens, sabors i les conseqüències de les nostres opcions alimentàries. Avui és present a 153 països, compta amb més de 100.000 associats i 1.300 grups de voluntariat local o conviviums.

Ajuda’ns a difondre: reenvia, comparteix la pàgina de facebook i/o twiteja@DocsForAction

Us esperem del 27 de maig al 19 de juny!