• Post author:
  • Post category:Blog

PROJECTE COOLLITA: Una aliança entre La Vinagreta i Can Girona

Inicialment, el projecte d’“apadrinar una collita” es basava en la idea de cobrir la despesa de llavor o planter i el compromís de La Vinagreta de comprar la producció final al preu pactat. Però la fòrmula es va descartar quan vam ser conscients que, tot i aquest compromís, el productor podia tenir pèrdues si la collita anava malament. Davant d’això, es va plantejar la possibilitat d’una solució AMAP, ja que el fet que compartir els riscos de la producció (climàtics o sanitaris) i la sobreproducció de l’estiu, p.e., fan d’aquest un sistema aliè als preus de mercat i les seves fluctuacions.
Les AMAP (Associació pel Manteniment de l’Agricultura Camperola) són acords lliures entre pagesos i consumidors en els quals es prenen decisions conjuntes sobre la planificació de les collites, els preus, els productes i seva distribució. Aquests acords es caracteritzen també pel fet que tant els productors com els consumidors comparteixen els riscos i els beneficis generats en l’activitat agrària. A més, els consumidors es comprometen a fer les seves comandes de productes amb antelació i a formar part de l’entitat per una durada mínima d’un cicle productiu. 
Els objectius d’aquesta iniciativa son:
  • Estrènyer el vincle productor – consumidor per avançar cap a un model de més corresponsabilitat 
  • Sensibilitzar sobre la pèrdua de biodiversitat i contribuir a la seva preservació amb la plantació de varietats locals 
  • Adquirir nous coneixements i compartir experiències 

A la cooperativa , li permet donar valor i prendre consciència de les dificultats i riscos de l’horta i del cost del cultiu i participar del procés de cultiu de la varietat

Al productor li permet adquirir experiència del cicle de cultiu de la varietat, poder fer-ne un seguiment i trobar indicadors útils de millora.

Les fases del projecte fins ara han estat començar a fer les primeres actuacions en relació a la plantació de Tomàquets, llaurant i desherbant la terra. S’ha comprat el planter de 90 plantes de carbassó i 100 plantes de tomàquets. S’ha guardat a l’exterior i es rega periòdicament abans de plantar-ho. S’han fet tasques de preparació de la terra com escampar i incorporar el compost i col·locar el tub de reg i el plàstic. El compost s’escampa manualment donat que l’espai és petit, però el tub de reg i el plàstic es col·loquen amb una màquina especial per això amb el tractor. 
10 d’abril de 2016 – INAUGURACIÓ DEL PROJECTE COOLLITA i plantació de tomàquets!!
Estava prevista pel dia 3, però degut a les abundants pluges caigudes els dos dies abans (més de 20l) no van permetre fer les tasques mencionades.
Aquí teniu les fotos d’aquell dia!