DOCS FOR ACTION: Food Inc.

  • Post author:
  • Post category:Blog

El passat divendres 17, La Vinagreta va inaugurar el seu programa de documentals Docs for Action amb el cicle “El negoci de l’alimentació”. La primera pel·lícula del cicle va ser Food Inc.  

El programa consistirà en una sèrie de cicles de documentals sobre alimentació, consum, medi ambient i altres qüestions afins. Totes les sessions van seguides d’un debat sobre la pel·lícula i un tast de productes ecològics i locals, cortesia de proveïdors i amics de La Vinagreta com Can Pere, L’Espiga d’Or, La Garrofa o Cal Notari. 
Aquest primer cicle ens permetrà aprofundir de manera crítica en l’actual sistema de la indústria de l’alimentació, per tal de ser conscients del que ens ofereix una estructura la finalitat de la qual no és la nostra salut sinó el benefici econòmic a qualsevol preu. 

Per a la inauguració, vam escollir aquest documental nord-americà, que ens ofereix un panorama molt complert i corprenedor de la realitat de la indústria del menjar al país que millor encarna el sistema capitalista. De fet, moltes de les barbaritats que ens mostra el documental comencen a sonar-nos inquietantment properes. A Food Inc. ens mostren la influència perniciosa que va tenir l’inici del negoci de menjar ràpid pels germans McDonald, i com aquesta iniciativa empresarial va exportar al sistema alimentari el sistema de la producció en cadena i l’obsessió pel benefici per sobre de qualsevol altra consideració. 


A partir d’aquí, podem veure totes les atrocitats que, sense cap mena d’escrúpol, han dut a terme les cinc o sis grans empreses de l’alimentació que controlen el 80% del que mengen els nord-americans. Explotacions ramaderes infectes que originen tot tipus de malalties, abús descontrolat d’antibiòtics, monocultius de blat per satisfer una demanda descontrolada que fa servir el blat absolutament per a tot. Vam veure des de terrorífics escorxadors massius que acaben contaminant la carn fins a treballadors explotats i fins i tot en règim de semiesclavatge. Des de l’ús d’additius addictius fins a la manipulació genètica sense control o l’addició de sucres i greixos. Vam veure amenaces als agricultors tradicionals, corrupció política, consumidors morts per carn contaminada amb bactèries que el propi sistema ha originat. Vam descobrir que aquest sistema és l’origen de noves e insospitades malalties en animals i en persones, que converteix l’obesitat en epidèmica, que mata, i que, no obstant, està per sobre de tota llei…. I al final surt Monsanto, que va començar fabricant armes químiques i s’ha convertit en la reina dels transgènics, amb les seves patents blindades sobre les llavors transgèniques, el seu assetjament als agricultors que es resisteixen a fer-les servir, … 
Hi ha alternatives. El documental ens presenta algunes opcions. Una explotació orgánica de la terra, que respecta els ritmes naturals i cerca l’harmonia amb l’entorn i la cura del medi. Una cooperativa de làctics que ha aconseguit introduir-se en el mercat de les grans empreses venent el seu iogurts a la Wal-Mart (venent-se al diable?). I al final, una sèries de consells semblants als que podeu llegir a l’entrada de l’altra dia sobre Fresh, ens orienta sobre un estil de vida, de consum, d’alimentació, més sa, més sostenible, més segur, més orgànic i harmònic. 
Totes les grans empreses de l’alimentació van declinar participar en el documental. 
En el debat posterior, van sorgir moltes idees i inquietuts, i alguna polémica. També el dubte de les pràctiques obscenes i repulsives d’aquestes megacompanyies es reproduïen amb igual manca de consciència al nostre entorn. Finalment, els formatges i l’oli de Can Pere i els pans de l’Espiga ens van permetre recuperar les forces. I tot molt ben presentat gràcies a les paneres de la Mònica: molt agraïts!!! I en fi, moltes gràcies a tots els organitzadors, col·laboradors i assistents!!!!
I el 7 de Juny, a la mateixa hora, tornem-hi amb Taste the waste. No us ho perdeu!!!!