Xerrada: Les cares ocultes dels logos i les marques

  • Post author:
  • Post category:Blog
Ahir La Vinagreta a organitzar a l’Ateneu la 2º xerrada en el context de Pot el meu consum marcar la diferència? En aquesta ocasió, el ponent, l’Albert Sales, ens va fer una xerrada molt interessant – clara, directa i colpidora -, sobre la terrible i vergonyant veritat que s’amaga darrera de les grans empreses transnacionals de roba. Hi vam assistir unes quaranta persones.

La xerrada va venir introduïda per una escena molt impactant de la pel·lícula Interferències sobre la roba que vestim. Després, l’Albert va fer una repàs a les línies fonamentals del neolliberalisme imperant i va dibuixar un panorama revelador del gran negoci de les multinacionals de la moda. A partir d’exemples concrets i dades reals – com els tallers tèxtils d’empreses espanyoles al Marroc -, va fer l’anàlisi d’un negoci global basat en l’aprofitament immoral de les avantatges d’un sistema injust i inhumà fet a mida per a les grans multinacionals. Un sistema que no té cap respecte pels drets humans, pels drets socials ni pels drets laborals.  
Durant la xerrada i el torn de preguntes, van sorgir moltes qüestions interessants i moltes reflexions crítiques sobre les possibilitats que pot tenir el consumidor de transformar o influir en aquest mecànica diabòlica d’explotació. Per a més informació podeu visitar la web de Roba Neta o Ropa Límpia, una iniciativa d’àmbit internacional que presiona a aquestes empreses per a que respectin els drets dels seus treballadors i treballadores arreu del món. També podeu veure la pel·lícula de 2005 China Blue, sobre les fàbriques de roba de les grans empreses occidentals a la Xina. 
Com sempre, vam concloure amb un petit tastet de productes ecològics. Gràcies a tots els assistents.